BRATISLAVA - De noodlijdende Slowaakse lowbudgetmaatschappij SkyEurope heeft dinsdag faillissement aangevraagd.

De onderneming heeft daardoor al haar vluchten moeten schrappen, waaronder twee die dinsdagavond op Schiphol zouden aankomen en twee die vanaf de Nederlandse luchthaven zouden vertrekken.

SkyEurope heeft niet genoeg geld om de activiteiten voort te zetten. In juni werd in Slowakije al uitstel van betaling aangevraagd. De afgelopen maanden heeft de onderneming geprobeerd een oplossing te vinden voor haar schuldenlast.

Vluchten
In een verklaring liet SkyEurope weten alle vluchten ''per direct'' te staken. Volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft dat ervoor gezorgd dat duizenden passagiers in Europa zijn gestrand.

SkyEurope had vanaf Schiphol nog lijnverbindingen met Praag en Bratislava. Wenen stond tot voor kort ook op het programma. Onbekend is hoeveel Nederlandse reizigers nu zijn gedupeerd door het nakende faillissement.

Prijsvechter
De prijsvechter is in 2001 opgericht. In februari 2002 vervoerde de maatschappij haar eerste passagier. Het lukte de onderneming de afgelopen jaren niet om winst te maken.

De financiële problemen werden het afgelopen halfjaar verergerd door de sterke economische neergang. In juli zakte het aantal passagiers met 37 procent door bezorgdheid over een mogelijk faillissement.