De eerste generatie IT-ers gaat de komende jaren massaal met pensioen en dat heeft verregaande consequenties. IT staat aan de vooravond van een braindrain.

Door Wim Groenendaal | Logica

De pensionering van de eerste generatie IT-ers betekent dat fundamentele kennis gaat verdwijnen en zal vooral leiden tot uitdagingen op het gebied van mainframe applicaties, veelal geschreven in COBOL, een programmeertaal uit de jaren '60.

Gestructureerd
Een te kort aan COBOL-ontwikkelaars is niet het probleem. COBOL staat voor Common Business Oriented Language en is ruim vijftig jaar geleden ontwikkeld met het idee dat iedereen met enige IT expertise het zouden moeten kunnen programmeren. Iedereen met een gevoel voor gestructureerd denken kan het (ook nu nog) in een tamelijk korte tijd leren.

De echte uitdaging is veel meer van functionele aard. Deze applicaties zijn meestal 20 jaar of langer geleden geschreven door de mensen die nu het beheer doen en straks dus niet meer in dienst zijn. Deze mensen kennen de applicatie door en door, zowel wat de applicatie kan en hoe deze in elkaar steekt.

Downtime
De kennis van de huidige beheerders van deze systemen is zo groot dat ze bij calamiteiten heel snel kunnen anticiperen op wat er mis is en daardoor zal de downtime tot een minimum beperkt worden. Als deze kennis en kunde er straks niet meer is, zal het lokaliseren en oplossen van een probleem aanzienlijk meer tijd kosten, dus downtime.

Het niet operationeel zijn van een systeem kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Deze kosten variëren sterk per industrie. Een uur downtime voor een transportbedrijf wordt geschat op zo’n negenduizend euro per uur maar kan oplopen tot in de miljoenen voor credit card autorisatie.

Markt
De markt van COBOL applicaties die draaien op een mainframe is groot. De schatting is dat er op dit moment wereldwijd tweehonderd miljard regels code in gebruik zijn op meer dan tienduizend grote mainframes. Mainframes verwerken jaarlijks twintig miljard transacties, 70 procent van alle transacties. In totaal zijn er negen miljoen COBOL applicaties in productie.

In het bovenstaande wordt gesproken over COBOL op een mainframe, maar het geldt evenzeer voor andere hardware en software platformen die onder de noemer ‘legacy’ vallen. Immers ‘legacy’ staat voor alle hardware en software platformen die vandaag niet meer gangbaar zijn. ‘Legacy’ is dus geen privilege van COBOL op een mainframe.

Er zijn verschillende oplossingsrichtingen om dit probleem aan te pakken, variërend van outsourcen tot met migreren naar een andere hardware/software combinatie. Wat de juiste richting voor u is, hangt sterk af van de situatie. Het is raadzaam om u daarin te verdiepen voordat het te laat is.

Wim Groenendaal is Principal IT Consultant bij Logica Management Consulting