MOUNTAIN VIEW - Het Japanse elektronicaconcern Sony gaat de internetbrowser Chrome van Google installeren op zijn pc's. Met deze distributieovereenkomst wil Google meer marktaandeel vergaren voor zijn browser. Het Amerikaanse internetbedrijf hoopt ook soortgelijke overeenkomsten met andere pc-fabrikanten te sluiten.

De Britse zakenkrant Financial Times maakte dinsdag als eerste melding van de samenwerking met Sony. Google bevestigde daarna dat beide partijen deze zomer tot een akkoord zijn gekomen, zonder in te gaan op de details.

Google introduceerde Chrome een jaar geleden. Tot dusver heeft de internetbrowser weinig potten kunnen breken in de strijd met Internet Explorer van Microsoft. Internet Explorer heeft de meeste concurrentie van Firefox, een product dat is ontwikkeld door een gemeenschap die gebruik maakt van vrij beschikbare softwarecodes (open source).

In juli had Chrome volgens onderzoeksbureau Net Applications een wereldwijd marktaandeel van ruim 2 procent. Internet Explorer kwam uit op bijna 68 procent, terwijl Firefox een marktaandeel van 22,5 procent had.

De nieuwe partner Sony behoort niet tot de vijf grootste computerfabrikanten in de wereld. Het Japanse bedrijf brengt computers onder de naam Vaio op de markt.