ROTTERDAM - Zes biologische speciaalzaken introduceren vrijdag bij de Gimsel in De Groene Passage in Rotterdam de zogeheten groenpas. Met deze pas van 100 euro kunnen klanten een jaar lang 6 procent korting krijgen op alle producten.

Dat heeft de Stichting Promotiebureau Biologische Speciaalzaken maandag bekendgemaakt. In de stichting werken winkeliers en groothandels samen. De korting wordt niet alleen gegeven in de Gimsel in Rotterdam, maar ook in biologische speciaalzaken in Delft, De Bilt, Ermelo, Roermond en Uden. "Begin volgend jaar volgen nog eens vijftig zaken en later nog meer'', aldus Bert van Ruitenbeek namens de stichting.

De korting van 6 procent staat symbool voor de btw die de winkelier op dit moment moet afdragen aan de omzetbelasting, ''terwijl biologische productie het milieu nauwelijks belast. Met deze kortingsactie willen de winkels ook een signaal afgeven naar de politiek om de btw op biologische producten af te schaffen'', aldus Van Ruitenbeek.

Winst
De winst van de groenpas voor consument en winkelier is dat de winkeleigenaar voor zijn investeringen geen geld bij de bank hoeft te lenen en dat rentevoordeel middels kortingen teruggeeft aan de klant.

''Twee keer voordeel dus: de winkelier kan extra in duurzaamheid investeren dankzij de bijdrage van de consument en de klant heeft al gauw een beter rendement voor zijn/haar geld dan bij de bank en kan daardoor vaker en goedkoper biologische producten kopen.''