AMSTERDAM - Directeur en oprichter van vermogensbeheerder International Assets uit Baarn, Theo Hagethorn, is voor twee jaar geschorst door DSI. De schorsing komt erop neer dat hem een soort kwaliteitsstempel is ontnomen.

De keurmerkorganisatie stelt dat de directeur zich schuldig heeft gemaakt aan een ''ernstige overtreding van de normen'' rondom beleggingstips in het televisieprogramma Business Class, van ondernemer Harry Mens.

In de uitspraak van de tuchtcommissie van DSI worden geen namen genoemd, maar de advocaat van Hagethorn bevestigde maandag dat de schorsing zijn cliënt betreft. Volgens DSI heeft Hagethorn in de afgelopen jaren privé gehandeld in aandelen waarvan hij wist dat deze op televisie zouden worden aanbevolen door beurskenner Geert Schaaij, destijds mededirecteur van International Assets, en regelmatig te gast bij Mens.

Schaaij
DSI heeft ook klachten over Schaaij, maar hij is hiertegen in beroep gegaan. Schaaij legde in juli 2006 zijn functie neer en werkt tegenwoordig voor zichzelf.

De kwestie kwam in juli 2006 aan het rollen, toen toezichthouder AFM aangifte deed bij het Openbaar Ministerie (OM). In maart 2006 kwam Schaaij in opspraak toen hij het aandeel van beddenleverancier Dico openbaar aanprees terwijl zijn bedrijf daar actief in handelde. Afgelopen mei kwam Hagethorn met het OM al een schikking overeen van 17.400 euro rondom de vermeende handel met voorkennis.

DSI legt Hagethorn niet alleen een schorsing op, maar ook een boete van 2000 euro. DSI trof eerder een schikking met Han Schulten, voormalig directeur van International Assets.