DEN HAAG - De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft in het eerste halfjaar een winst behaald van 114 miljoen euro. In dezelfde periode van vorig jaar bedroeg de winst 73 miljoen euro. Dat maakte BNG maandag bekend.

BNG, kredietverlener aan overheidsinstellingen, zag vooral het renteresultaat verbeteren. De bank zag de vraag naar leningen met een lange looptijd dalen, terwijl leningen met een korte looptijd populairder waren. Gemiddeld stond er 5,5 miljard euro aan kortlopende leningen uit, 1,5 miljard meer dan vorig jaar. 'Lange leningen' daalden met 2,1 miljard euro tot 3,1 miljard euro.

Korte leningen waren gewilder omdat ze goedkoper waren dan lange. Maar volgens BNG hing de daling ook samen met de verkoop van aandelen in energiebedrijven Nuon en Essent. ''Decentrale overheden geven vooruitlopend op de ontvangst van de verkoopopbrengst de voorkeur aan krediet met korte looptijden'', aldus BNG. Nuon is overgenomen door het Zweedse Vattenfall. Essent viel in handen van het Duitse RWE.

Stallen
BNG stelt dat klanten vaker tijdelijke overschotten stallen bij de bank wegens ''de veiligheid van de BNG-balans''. De toevertrouwde middelen namen met 1,4 miljard euro toe tot 7,9 miljard euro. Vorig jaar bleek dat veel lagere overheden geld hadden ondergebracht bij de IJslandse bank Landsbanki, moederbedrijf van internetbank Icesave. Minister Wouter Bos van Financiën heeft lagere overheden verschillende keren opgeroepen veilig te bankieren, bijvoorbeeld bij staatsbanken of bij BNG.