LUXEMBURG - Diensten en producten in de eurozone zijn in augustus, op jaarbasis, 0,2 procent goedkoper geworden. Dat maakte het statistisch bureau van de Europese Unie, Eurostat, maandag bekend.

De daling van de prijzen ten opzichte van augustus vorig jaar was iets minder sterk dan analisten hadden verwacht.

De marktvorsers hadden gerekend op een prijsdaling van 0,3 procent. In juli daalden de prijzen nog met 0,7 procent. Ook in juni was er sprake van zogenoemde deflatie. Dat was de eerste keer sinds de oprichting van het eurogebied in 1999 dat de prijzen daalden in de nu zestien landen die de euro hebben ingevoerd.

Inflatie
Het cijfer over augustus is een schatting. In september komt Eurostat met definitieve gegevens. Analisten verwachten overigens dat in september de prijzen weer stijgen en er sprake is van inflatie.

Lagere prijzen zijn voor veel consumenten een tijd lang prettig, maar de situatie is ongunstig voor de economische ontwikkeling. Consumenten stellen aankopen uit in afwachting van verdere afprijzingen. Dit ondermijnt de vraag en vervolgens de investeringen in nieuwe productie. Daardoor kan ook de werkgelegenheid worden aangetast.