AMSTERDAM - Wikipedia gaat kleurcodes introduceren om de betrouwbaarheid van artikelen aan te geven. De online encyclopedie zet een programma genaamd WikiTrust in, om teksten een achtergrondkleur te geven die de mate van betrouwbaarheid weergeeft.

 Dat meldt Wired.com. Het algoritme is gebaseerd op de veronderstelling dat bijdragen aan Wikipedia betrouwbaarder zijn naarmate ze langer in ongewijzigde vorm blijven staan en bekijkt bovendien de geloofwaardigheid van de auteur.

De feature bestaat al sinds de herfst van 2008, maar wordt nu voor de gehele encyclopedie ingevoerd. Eerder was WikiTrust alleen beschikbaar voor MediaWiki-gebruikers. MediaWiki is een softwareprogramma waarmee een website kan worden gemaakt volgens de wikitechniek.

Oranje
Geregistreerde gebruikers kunnen nu binnen een paar maanden op het tabje 'trust info' klikken en de tekst in kleurcodering bekijken. Een feloranje achtergrond wijst op een erg onbetrouwbare auteur, vager oranje betekent een hogere mate van betrouwbaarheid en wit houdt in dat de bijdrage behoorlijk bonafide is.

Het programma is ontwikkeld door onderzoekers van het Wiki Lab, dat zijn thuisbasis op de universiteit van Californië heeft. De encyclopedie krijgt regelmatig kritiek vanwege zijn vermeende onbetrouwbaarheid, omdat iedere gebruiker van de website artikelen kan plaatsen en aanpassen.

Vorige week werd al bekend dat de non-profitorganisatie achter Wikipedia, de Wikimedia Foundation, een team van eindredacteuren gaat instellen. Volgens The New York Times gaan deze zich bezighouden met het bepalen of bepaalde wijzigingen doorgevoerd mogen worden. Aanpassingen zullen pas zichtbaar worden als ze groen licht hebben gekregen van een van de eindredacteuren.