LONDEN - Europese landen moeten hun bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verder verhogen. Dat stelt de Britse minister van Financiën Alistair Darling maandag in een ingezonden artikel in de Britse krant The Guardian.

Om het goede voorbeeld te geven komen de Britten met een extra bijdrage van 11 miljard dollar (bijna 8 miljard euro) over de brug.

De landen van de G20 zegden het IMF bij hun vorige topontmoeting, in april in Londen, 750 miljard dollar aan extra fondsen toe. De Europese landen zouden 100 miljard daarvan voor hun rekening nemen. ''Maar Europa moet het voorbeeld geven en meer doen om het doel te halen, door 175 miljard dollar toe te zeggen'', aldus de minister. ''Wij staan klaar om een extra 11 miljard dollar te leveren, bovenop de 15 miljard dollar die we al hebben toegezegd.''

G20
Later deze week komen de ministers van Financiën van de lidstaten van de G20 bij elkaar ter voorbereiding van de volgende G20-conferentie over de wereldeconomie, eind september in de Amerikaanse stad Pittsburgh.

Volgens Darling moet de G20 ook meer doen om bonussen in de financiële sector aan te pakken. ''We mogen niet verslappen. Om het publieke vertrouwen te herstellen en de toekomstige stabiliteit van de sector te garanderen, moeten we verder gaan op het gebied van bonussen en beloningen. Banken moeten zich realiseren dat de belastingbetalers ze hebben gered om de kredietverlening te herstellen, niet om de beloningen voor excessieve risico's op te hoesten.''

De minister verwacht dat de Britse economie de recessie ''tegen het einde van het jaar'' achter zich zal laten.