Nog twee maanden te gaan en dan wordt mijn maandelijks gegarandeerde geldkraan dichtgedraaid. Einde van mijn parttime loondienst - parttime zelfstandige tijdperk. Start van het volledig zelfstandige tijdperk. Einde ook van mijn automatische doorbetaling bij (Mexicaanse) griep, gipsvlucht of autocrash.

Nog twee maanden te gaan en dan wordt mijn maandelijks gegarandeerde geldkraan dichtgedraaid. Einde van mijn parttime loondienst - parttime zelfstandige tijdperk. Start van het volledig zelfstandige tijdperk. Einde ook van mijn automatische doorbetaling bij (Mexicaanse) griep, gipsvlucht of autocrash.

Veel ondernemers vinden het wel best. De premies voor arbeidsongeschiktheids-verzekeringen (AOV) kunnen torenhoog oplopen. Vergoedingen bij ziekte worden pas op z'n vroegst na een maand uitbetaald, waardoor je bij een stevige griep of verstuikte enkel toch zelf voor de kosten opdraait. 

Buffer
Het opbouwen van een eigen buffer is daarom een stukje zekerheid waar de meeste ondernemers voor kiezen. Maar wat nou als je langdurig ziek, of invalide raakt? Met een buffer kun je het misschien een half jaar, of een jaar uithouden. Maar dat geld raakt natuurlijk een keer op. Dan rest een leven in de bijstand, niet echt een prettig vooruitzicht.

Men zegt altijd dat je je moet verzekeren tegen de risico's die je niet kunt dragen. Het idee van een leven lang in de bijstand kan ik niet verdragen, dus ben ik op zoek gegaan naar een vangnet. Het uitzoeken van een AOV is echter zo gemakkelijk nog niet. Er zijn een hoop vragen die je jezelf eerst moet stellen. Vanaf hoeveel dagen wil je namelijk laten uitkeren? Kies je voor een gangbare, een passende of beroepsdekking? Wil je een riant inkomen verzekeren of alleen je vaste lasten? Wil je een standaard, of leeftijdsafhankelijke premie?

Adviseur
Onder het motto ' je moet vooral doen waar je goed in bent en uitbesteden waar je niet goed in bent' heb ik het uitzoekwerk overgelaten aan mijn financieel adviseur. Met prima resultaat, ik heb nu de beste dekking voor de laagste prijs. Fijn geregeld! Tenminste, dat dacht ik…. Het kiezen van de juiste verzekering blijkt nog maar het begin te zijn van een lange (lijdens)weg..

Zo'n verzekeringsmaatschappij wil namelijk voor acceptatie, op de hoogte gesteld worden van elke blauwe plek en ingescheurde nagel die je ooit gehad hebt. En wanneer je daar dan keurig opgaaf van doet, willen ze vervolgens de namen en adresgegevens van alle artsen die jouw blauwe plekken ooit behandeld hebben. Alsof ik dat nog weet! 

Keuring
Naast al die gegevens en verklaringen, besluiten ze dan ook nog een eigen medische keuring te laten uitvoeren. Het idee daarachter is, dat wanneer ze constateren dat je een kromme teen hebt, ze je daarvoor kunnen uitsluiten zodat je je in de toekomst nooit meer vanwege een kromme teen ziek kan melden. Was ik dat nou net van plan…..

Goed, even bellen om een afspraak te maken dan maar. De maatschappij wil namelijk graag even naar mijn nek en schouders laten kijken. Ik maak een afspraak voor aanstaande zaterdag (handig!) en een mevrouw vraagt of ik wil zorgen dat ik zes uur van tevoren nuchter ben.

Nuchter
Nuchter? Het gaat toch om mijn nek en schouders? Oh, nou dat moet ze dan even navragen, ze zal me wel een mail sturen. Die krijg ik, heel klantvriendelijk, al na een uur. Geachte heer Holtkamp. Hierbij bevestigen wij de afspraak van aanstaande zaterdag. Wilt u zes uur van tevoren nuchter zijn? Grrrrr…… Ik ben een vrouwtje! En ik wil niet nuchter zijn! Excuus, u ziet er heel vrouwelijk uit en u hoeft niet nuchter te zijn, duik vooral 's avonds nog even de kroeg in.

Gerustgesteld leun ik achterover. Ik pak de telefoon en bel een goede vriend. Vrijdagavond stappen? Ze zullen het weten…..

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Voor meer informatie: www.montasordening.nl