ZAGREB - De uitkeringen aan oud-strijders uit de oorlog van 1991-1995, waarin het land zich afscheidde van voormalig Joegoslavië, zijn in Kroatië hoger dan het gemiddelde loon.

De deelname aan het arbeidsproces van mannen tussen 15 en 64 jaar is er met 57 procent aanzienlijk lager dan in de landen van de Europese Unie.

Economie
Het gevolg is dat de Kroatische economie aanzienlijk langzamer groeit dan mogelijk is. Dat haalt de krant Jutarnji List in Zagreb zaterdag uit een nog vertrouwelijk rapport van de Wereldbank, waarop het blad de hand heeft weten te leggen.

Werkloosheidsuitkeringen, ziektegeld en invaliditeitspensioenen zijn in Kroatië zo hoog dat mensen niet worden gestimuleerd weer te gaan werken. Bovendien is het niveau van het onderwijs er bedenkelijk laag en heeft het land een schreeuwend gebrek aan gekwalificeerd personeel.

EU
Kroatië, dat lid wil worden van de Europese Unie, moet de deelname aan het arbeidsproces verhogen tot de in de EU geldende 70 procent. Dan kan tot het jaar 2025 het bruto binnenlands product stijgen met 15,7 procent en tot 2040 zelfs met 22,9 procent.

Een belangrijke rem op de gewenste ontwikkeling is volgens de Wereldbank de sterke positie van de vakbonden in Kroatië. Die zal het er niet eenvoudiger op maken de nodige veranderingen door te voeren.