AMSTERDAM - PvdA-leden die in de (semi-) publieke sector meer verdienen dan de Balkenendenorm, kunnen fluiten naar een functie als burgemeester of minister.

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen meldt zaterdag in NRC Handelsblad dat partijleden niet voor belangrijke politieke ambten worden voorgedragen 'als zij niet duidelijk de normen van soberheid en dienstbaarheid delen'. "Als je dat niet doet, is er geen plek voor je bij de PvdA", meldt Ploumen.

Statement
In de krant laten diverse PvdA'ers weten ontstemd te zijn door de harde opstelling van Ploumen. Ziekenhuisdirecteur Dirk Jan Verbeek, die meer verdient dan 181 duizend euro, is niet van plan consequenties te verbinden aan het statement van de PvdA-voorzitter. "De PvdA zou er goed aan doen wat meer trots te zijn op leden die nog omvangrijke en lastige functies willen vervullen in het hybride gebied tussen het publieke en het private terrein."

Ook Hans Simons, oud-staatssecretaris en ex-ziekenhuisdirecteur is niet van plan afscheid te nemen van de PvdA. "Dat lijkt me onzin", stelt hij. Hij vindt dat de Balkenendenorm niet te rigide moet worden toegepast. "Drie ton voor een ziekenhuisdirecteur is belachelijk, maar over vijftien of twintigduizend euro moeten we niet zeuren."