DEN HAAG - Een groep notarissen die zich verzet tegen prijsvechters in de markt, heeft een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Volgens de toezichthouder mogen de notarissen niet een algemene minimumkostprijs berekenen en die openbaar maken.

Notaris Anna de Vries, oprichter van de belangenvereniging De Nieuwe Stempel, bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Moordend
De vereniging werd door De Vries opgericht omdat ze vindt dat de vrijemarktwerking in het notariaat te ver is doorgeslagen naar een "moordende prijsconcurrentie". De vereniging wilde notarissen die onder de te berekenen minimumkostprijs zitten, vragen waarom ze dat doen.

Volgens de Vries heeft de NMa de waarschuwing gedaan in een "open gesprek". "Ze hebben gezegd: pas op, je mag geen inzicht geven in de concurrentiepositie van notarissen." De actie komt volgens de mededingingsautoriteit te dicht in de buurt van verboden prijsafspraken.

Overzicht
"Maar we mogen wel een zogenoemde benchmark opstellen", aldus De Vries. "Dat is een overzicht van tarieven bij een grote groep notarissen. Maar voordat we dat publiceren, laten we onze juristen wel kijken of het voldoet aan alle regels."

De vereniging kondigt aan zich nu op de politiek te gaan richten, "omdat de toekomst van het notariaat op het spel staat".