REYKJAVIK - Het IJslandse parlement heeft vrijdag na weken van debat onder voorwaarden ingestemd met de terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland. Dat is de uitkomst van een stemming in het parlement over de zogenoemde Icesave-wet.

Het gaat om tegoeden van Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave. Die spaargelden verdwenen toen de bank vorig jaar failliet ging. Minister Wouter Bos van Financiën schoot een groot deel van het geld voor aan de Nederlandse spaarders.

Stemmen
Op 6 juni bereikte Bos een akkoord met de IJslandse regering over terugbetaling van 1,3 miljard euro. Maar het IJslandse parlement, de Althingi, moest nog instemmen met de Icesave-wet. Dat is nu gebeurd. 34 parlementariërs stemden voor, veertien tegen en veertien onthielden zich van stemming.

IJsland hoeft de eerste zeven jaar nog niks terug te storten, maar in de acht jaar daarna moet het hele bedrag van 1,3 miljard euro op tafel komen. Dan voldoet IJsland aan de verplichting om de eerste 20.000 euro per rekening terug te betalen. Ook de Britten hebben nog een enorm bedrag, van 2,5 miljard euro tegoed van Reykjavik. In totaal waren 320.000 Nederlandse en Britse spaarders gedupeerd.

Protest
In IJsland ontstond deze zomer veel protest tegen het akkoord. Veel burgers vonden dat zij op deze manier als belastingbetaler de dupe worden van de fouten bij Icesave. Ook IJslandse parlementariërs hadden moeite met de wet en vroegen garanties dat een herstel van de economie niet kapot wordt gemaakt door de terugbetalingen aan Den Haag en Londen.

De internetspaarbank Icesave was onderdeel van Landsbanki, een van de grootste IJslandse banken die vorig jaar oktober omviel als gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Het ministerie van Financiën stelt in een reactie ''positief over de duidelijkheid'' te zijn die het IJslandse parlement heeft gegegeven. Maar wat de IJslandse regegering precies gaat doen met de voorwaarden die het IJslandse parlement aan de goedkeuring verbond, is nog niet duidelijk. ''We wachten de reactie van de IJslandse regering af. Dat is onze gesprekspartner'', aldus een woordvoerster van het ministerie.

De IJslandse regering zal met de Nederlandse en de Britse regering in overleg gaan over de eisen van het IJslandse parlement.

Sigurdadottir
Premier Johanna Sigurdadottir van IJsland heeft de goedkeuring van de wet verwelkomd. Ze kondigde aan met de Britse en de Nederlandse regering te gaan overleggen over de uitkomst van het parlementaire proces.

In een verklaring noemde Sigurdadottir de afspraken met Groot-Brittannië en Nederland over terugbetaling van de Icesave-tegoeden ''de grootste financiële verplichting ooit door de regering van IJsland opgenomen''.

Doel van de parlementaire behandeling van de wet, die tien weken heeft geduurd, was om het herstel veilig te stellen van IJslands economie en financieel systeem. ''Dat is in het wederzijds belang van zowel de kredietverschaffer als de lener'', aldus Sigurdadottir.