Economen zijn het erover eens: de economieën van opkomende markten laten de eerste tekenen van herstel zien. En daardoor is de kans groot dat de economische macht verschuift naar landen als China en India. Deel drie in de serie "Beleggen in opkomende markten": India.

Door Belegger.nl

De effectenbeurzen in India hebben dit jaar een indrukwekkende rally laten zien. De winst bedraagt meer dan 50 procent en daarmee behoort India tot de wereldwijde top van aandelenmarkten. Toch is het land weinig populair onder beleggers.

India is dan ook minder ontwikkeld dan de andere BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China). Het zal volgens deskundigen nog jaren duren voordat het land een echte economische grootmacht is. Toch valt er nu al voor beleggers veel geld te verdienen.

Jeroen Vetter, directeur SNS Fundcoach
"India is - in tegenstelling tot China - het schoolvoorbeeld van een ideale bevolkingspiramide. Er zijn veel jongeren. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar het aantal ouderen toeneemt. De bevolkingsopbouw van India is op termijn zeer gunstig voor het pensioenstelsel.`

Door de groeiende welvaart worden er steeds meer kinderen geboren. India streeft waarschijnlijk over een aantal jaren China voorbij in het aantal inwoners. Er is dus voldoende aanbod voor de arbeidsmarkt.

Het zal nog lang duren, voordat er een grote middenklasse in India is. Dit biedt grote kansen voor sectoren als banken, verzekeraars, telecombedrijven en retailers. Daar komt bij dat de infrastructuur in India een chaos is. Dat biedt kansen aan bijvoorbeeld bouwbedrijven. India investeert meer en meer in de infrastructuur.

Beleggen in India is voor de lange termijn. Je moet de tijd hebben en jaren blijven zitten. Dan moet je niet schrikken van een jaar met heftige dalingen. Of je moet korte ritjes willen maken.

Deze grafiek geeft aan hoe grillig de beurs in India verloopt. De oranje lijn is de MSCI India-index. Het gevaar is vaak dat beleggers op de lange termijn willen beleggen, maar op de korte termijn handelen. Daardoor is het rendement in beleggingsfondsen in India juist averechts.

Dit zijn de meeste populaire India-fondsen: JPMorgan India (rendement van 40,3 procent sinds 1 januari), Fidelity India Focus Fund (plus 47,6 procent) en HSBC Indian Equity (plus 84 procent)."

Martine Hafkamp, directeur Fintessa Vermogensbeheer
"Beleggen in India past in een goed gespreide portefeuille. Let wel op dat India past bij jouw risicoprofiel. Het land is volatiel, maar de potentie is enorm.

Het land is met meer dan 1,1 miljard inwoners in toenemende mate een drijvende kracht achter de wereldeconomie. De Indiase economie laat hoge groeicijfers zien en dat zal de komende jaren ook wel zo blijven.

Het land heeft een hoogopgeleide, jonge beroepsbevolking en een sterke dienstverlenende sector. Daardoor beschikt India over een grote interne markt en is men niet zo afhankelijk van de export. Hierdoor is het land minder afhankelijk van een herstel van de wereldeconomie.

Kies voor een tracker, die zijn transparant en dagelijks verhandelbaar."

Zie ook:
Beleggen in China
Beleggen in Brazilië
Beleggen in Rusland