TOKIO - De werkloosheid in Japan is in juli naar een recordhoogte gestegen. Het werkloosheidspercentage steeg van 5,4 in juni naar 5,7 vorige maand, zo maakte de regering vrijdag bekend.

Meer dan 1 miljoen Japanners raakten het afgelopen jaar hun baan kwijt, zodat nu in totaal 3,59 miljoen mensen zonder werk zitten in de op een na grootste economie van de wereld. Veel bedrijven in Japan hebben flink in de kosten moeten snijden als gevolg van de wereldwijde economische crisis.

Slecht nieuws
Het slechter dan verwachte werkloosheidscijfer is twee dagen voor de verkiezingen slecht nieuws voor de zittende premier Taro Aso. In de peilingen staat zijn Liberaal Democratische Partij (LDP) ver achter op de oppositie.

''Het is duidelijk dat de werkloosheidssituatie verslechtert'', zei regeringswoordvoerder Takeo Kawamura. ''De economie is nog steeds herstellende. We moeten de werkgelegenheid goed in de gaten houden.''

Groei
Officiële cijfers lieten vorige week zien dat de Japanse economie voor het eerst in vijf kwartalen weer groeit. Een teken dat de economie uit de recessie krabbelt, hoewel veel gewone mensen zeggen daar nog niet veel van te merken.

De consumentenbestedingen in Japan blijven vrij zwak, waardoor de economie voor een groot deel afhankelijk blijft van de export. De consumentenbestedingen daalden in juli met 2 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.