DELFT - MKB-Nederland gaat verhuizen. De werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf trekt maandag in bij de grotere evenknie VNO-NCW.

''Maar het blijven twee organisaties, met elk hun eigen leden'', zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB Nederland. Een fusie is absoluut niet aan de orde.

Samenwerking
De verhuizing is de laatste stap in het samenwerkingsproces dat drie jaar geleden is begonnen en dat beide partijen goed is bevallen. ''De afgelopen drie jaar hebben we meer voor onze leden binnen kunnen halen'', zegt Visser.

''Samen hebben wij ons sterk gemaakt voor een pakket crisismaatregelen en samen konden we een sterkere lobby voeren tegen de plannen van de regering de btw te verhogen.''

Achterban
Ook de achterban ervaart dat volgens hem zo, hoewel aanvankelijk niet alle MKB-leden samenwerking met het grotere VNO-NCW zagen zitten. Zij waren bang overvleugeld te worden. De belangen van grote en kleine bedrijven lopen niet altijd parallel. ''We hebben ook regelmatig tegenover elkaar in plaats van naast elkaar gestaan.''

Ook de afgelopen drie jaar heeft het wel eens gebotst, maar het heeft vooral veel opgeleverd, meent Visser. Ook wanneer de belangen verschillen, staat dat samenwerking niet in de weg.

Medewerkers
In de Malietoren in Den Haag krijgt MKB een eigen verdieping. De organisatie houdt haar eigen beleidsmedewerkers. Wel gaan de ondersteunende diensten van de twee organisaties in elkaar op. De ineenvlechting heeft nauwelijks banen gekost en er is geen gedwongen ontslag gevallen.

VNO-NCW en MKB Nederland blijven twee verenigingen, die allebei een eigen bestuur hebben en allebei eigen beleidsplannen maken. Maar vanaf maandag gaat wel een gemeenschappelijk beleidsbureau aan de slag, dat bestaat uit mensen van beide organisaties. Daar zit een groot deel van de winst. ''Dat betekent geen dubbelwerk meer. Samen kunnen we meer dan afzonderlijk'', stelt Visser.

Voordeel
Voordeel voor MKB-Nederland is ook dat nu alle MKB-branches onder één dak komen. Want ook VNO-NCW heeft kleine bedrijven onder zijn leden. De Bovag is bijvoorbeeld aangesloten bij VNO en tot de Bovag horen ook veel kleine bedrijven. Wanneer alles in één pand zit, loopt het contact makkelijker.

Donderdag was de laatste dag in het oude pand van MKB-Nederland in Delft. De verhuisdozen staan klaar en aan het einde van de dag met z'n allen voor het pand op de foto. ''Die kan dan mooi aan de muur in de Malietoren'', zegt de voorlichter van de organisatie.