WASHINGTON - De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing gaat eind dit jaar een eerste testvlucht maken met de nieuwe 787 Dreamliner. Boeing denkt in het vierde kwartaal van volgend jaar een eerste toestel te kunnen afleveren.

De vliegtuigfabrikant heeft dit donderdag bekendgemaakt. De eerste testvlucht met de Dreamliner is al verscheidene keren uitgesteld. Het uitstel was volgens Boeing nodig om een deel van de romp van het toestel te versterken.

Oorspronkelijk stond de eerste vlucht al gepland voor 30 juni. De lancering van het nieuwe toestel loopt nu bijna twee jaar achter op het oorspronkelijke schema.

Produceren
De vliegtuigbouwer wil vanaf 2013 tien Dreamliner-toestellen per maand gaan produceren. ''Het nieuwe schema geeft ons de tijd het noodzakelijke resterende werk te doen'', verklaarde topman Jim McNerney.

De Boeing 787 is de opvolger van de 767. Het is een tweemotorig middelgroot 'widebody' verkeersvliegtuig voor 210 tot ruim 300 passagiers. Het toestel is bedoeld voor vervoer over lange afstanden.

Bestellingen
Boeing zegt al 865 bestellingen te hebben voor het nieuwe toestel van 56 verschillende luchtvaartmaatschappijen. Een belangrijk verschil met oudere vliegtuigen is dat het toestel voor het grootste deel uit kunststofmaterialen bestaat. Daardoor is het een stuk lichter dan bestaande vliegtuigen en verbruikt het minder brandstof.