WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 1 procent op jaarbasis. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag op basis van een tweede raming.

Het resultaat is gelijk aan de eerste schatting die eind juli werd bekendgemaakt. Analisten gepeild door persbureau Reuters, hielden er in doorsnee rekening mee dat de krimp zou worden bijgesteld tot min 1,5 procent.

De krimp in het tweede kwartaal was aanzienlijk minder sterk dan in de eerste drie maanden van het jaar. Toen ging de grootste economie ter wereld met 6,4 procent achteruit. In het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg de krimp 5,4 procent op jaarbasis.

Voorraden
De Amerikaanse economie kromp in het afgelopen kwartaal vooral doordat bedrijven hun voorraden afbouwden, in plaats van nieuwe producten te fabriceren. De waarde van de voorraden van het bedrijfsleven daalde met ruim 159 miljard dollar, bijna 20 miljard dollar meer dan eerder gedacht. Zonder de waardedaling van de voorraden groeide de Amerikaanse economie met 0,4 procent in de periode van april tot en met juni.

De consumptie en de export daalden iets minder hard dan eerder werd aangenomen. Consumenten gaven 1 procent minder uit dan in het voorgaande kwartaal, in plaats van de eerder gemelde daling van 1,2 procent. De export nam met 5 procent af; bij de eerste raming werd nog een achteruitgang van 7 procent gemeld.