AMSTERDAM - Vastgoedinvesteerder Corio geeft huurders kortingen om ze door de recessie heen te helpen. Dat zei topman Gerard Groener van Corio donderdag in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.

''Zo kunnen we ze door hun slechte fase heen helpen en leegstand voorkomen'', aldus Groener. ''We willen de winkelcentra aantrekkelijk houden.''

Corio beheert momenteel voor 5,5 miljard euro aan vastgoed, vooral winkelcentra, in Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije. ''De huurkortingen kunnen oplopen van 5 tot 20 procent'', aldus Groener ''In Villa Arena in Amsterdam hebben meubelzaken bijvoorbeeld zware tijden.''

Spanje
Ruim 96 procent van het totale vastgoed van Corio was eind juni verhuurd. Vooral winkeliers in Spanje zijn hard geraakt door de recessie, waarbij sommige winkels omzetdalingen van 20 tot 30 procent laten zien. Twee bioscopen in Spaanse winkelcentra van Corio hebben hun deuren al moeten sluiten, waardoor daar nu sprake is van leegstand. In Villa Arena is momenteel geen sprake van leegstand.

Groener verwacht dat 2010 onder meer door de oplopende werkloosheid voor de winkeliers moeilijk gaat worden. ''Volgend jaar wordt voor de retail zwaarder dan in 2009'', aldus de topman.

Corio publiceerde woensdag nabeurs de resultaten. De vastgoedinvesteerder heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een direct resultaat, de winst uit de exploitatie van vastgoed, behaald van 52,1 miljoen euro. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar een geringe verbetering van het direct resultaat ten opzichte van 2008 door onder meer lagere financieringskosten. ''De verwachtingen over de huurkortingen zijn daarin meegenomen'', aldus Groener.