AMSTERDAM - Het is dit jaar erop of eronder voor Spyker Cars. Dat stellen de financieel-economisch jounalisten Robert van den Oever en Maarten van der Pas in het donderdag verschenen boek 'Spyker. Een dollemansrit'.

''2009 is een cruciaal jaar voor het voortbestaan van Spyker. Als het nu niet lukt om op eigen benen te staan met behulp van de nieuwe modellen, lijkt het einde onvermijdelijk'', stellen de auteurs, die allebei onder meer werkzaam zijn geweest voor FEM Business.

Het boek reconstrueert de weg die de Nederlandse fabrikant van luxe sportwagens sinds de oprichting in 2000 heeft afgelegd. De auteurs spraken daarvoor diverse sleutelfiguren en insiders.

Autobouwer
Hoofdpersoon in het boek is de zakenman Victor Muller, volgens de auteurs een fenomeen ('charmant', 'goedgebekt', 'bluffer') maar bovenal een 'overlevingskunstenaar'. Ondanks het continue geldgebrek bestaat de autobouwer nog steeds en staat Muller nog steeds aan het roer. De Spykertopman wilde overigens geen medewerking verlenen aan het boek.

Op de vraag of de auteurs gelijk gaan krijgen, kan vrijdag mogelijk al antwoord komen. Dan publiceert Spyker de halfjaarcijfers.

C8 Aileron
Spyker heeft de hoop gevestigd op het nieuwe model C8 Aileron, dat het bedrijf voor het eerst sinds de beursgang in 2004 winst moet bezorgen. Begin dit jaar zei Muller dat de supersportauto in de markt goed is ontvangen. ''De orderinstroom is zeer bemoedigend.''