DEN HAAG - De omzet van de Nederlandse horeca is in het tweede kwartaal gedaald met 5,8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. De hotelsector kreeg een ongekende omzetdaling van 10,4 procent voor de kiezen.

 Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling van de horecaomzet is volgens het CBS ''een kruimeltje minder min'' dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Volgens het CBS is de daling van de omzet in de hotelsector de grootste omzetdaling in een kwartaal sinds 1993, toen het bureau begon met het bijhouden van de cijfers. ''De hotels zijn sterk afhankelijk van toeristen en zakenlieden'', zei CBS-econoom Michiel Vergeer in toelichting.

Prijzen
Die groepen laten het in de huidige crisis afweten. De hotels zagen zich daarom ook genoodzaakt de prijzen te verlagen. De prijzen houdt het CBS niet exact bij, maar Vergeer stelt dat die met ongeveer 2 procent zijn gedaald. ''Waar ze in het eerste kwartaal met ruwweg 2 procent stegen.''

Ook cafés deden het flink slechter in het tweede kwartaal van dit jaar, zij leden een omzetverlies van 9 procent vergeleken met een jaar eerder. Ondanks een prijsverhoging van 4,7 procent. ''Dat is inclusief de accijnsverhoging die 1 januari inging'', aldus Vergeer. Het omzetvolume daalde met 13,1 procent.

Bij cafetaria's lag het omzetvolume over het tweede kwartaal 1,9 procent lager dan vorig jaar, maar omdat de prijzen met 2,1 procent omhoog gingen bleef de omzet vrijwel gelijk aan die van het tweede kwartaal vorig jaar.