AMSTERDAM - Het minimumloon in Nederland behoort tot de hoogste in Europa. Met 8,58 euro per uur staat Nederland op de vierde plaats, na Luxemburg, Frankrijk en Ierland, zo blijkt uit gegevens van het Duitse vakbondsinstituut Hans Böckler.

België maakt de top vijf compleet. Opmerkelijk is dat de minimumlonen in de belangrijkste West-Europese landen ondanks de economische crisis licht gestegen zijn. In West-Europa liggen de wettelijke minimumlonen in de meeste gevallen boven 8,40 euro per uur.

Het Luxemburgse minimumloon is met 9,73 euro per uur het hoogste binnen de Europese Unie. Het laagste wettelijke minimumloon van West-Europa is vastgesteld in Groot-Brittannië, terwijl het laagste minimumloon van de gehele Europese Unie in Bulgarije te vinden is. Dit bedraagt hier slechts 0,71 euro per uur.

Verergering
Niet alle Europese landen kennen een wettelijk minimumloon. Dit is het geval in Denemarken, Zweden, Finland, Oostenrijk, Italië en op Cyprus.

Een verlaging van de wettelijke minimumlonen zou volgens de Stichting Hans Böckler een verergering van de crisis tot gevolg hebben.