DEN HAAG - Ondernemers in de industrie waren in augustus minder somber dan een maand eerder. Het producentenvertrouwen kwam uit op min 9,3 tegen min 14,8 in juli. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Sinds het dieptepunt in februari toont de indicator een duidelijk herstel, hoewel de stemming nog altijd negatief is, aldus het CBS. De indicator die het producentenvertrouwen weergeeft, gaat over de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van ondernemers over de voorraden gereed product en de orderpositie.

Over de verwachte productie waren de ondernemers minder pessimistisch. Het aantal ondernemers dat een afname van de productie verwacht was nog wel groter dan het aantal dat een toename voorzag.

Orders
Het oordeel over de orderpositie was ondanks een verbetering nog altijd zeer negatief, terwijl het oordeel over de voorraden gereed product onveranderd bleef. De waarde van de orderontvangsten is de afgelopen drie maanden nog afgenomen, maar minder ondernemers rapporteerden een afname.

Over de ontwikkeling van de werkgelegenheid waren de producenten in augustus nog zeer pessimistisch, maar minder dan in voorgaande maanden.

Omzet
Ook de ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn in augustus minder somber dan in voorgaande maanden. Het aantal dat een afname van de toekomstige omzet verwacht is nog maar een fractie (2 procent) groter dan het aantal dat een toename voorziet.

''Vooral de uitzendbureaus, reclamebureaus en accountants zijn een stuk opgewekter over de toekomstige omzet'', zei CBS-econoom Michiel Vergeer. ''Kennelijk is daar toch een soort bodem bereikt.''

Schoonmaakbranche
De afgelopen drie maanden is de omzet volgens de ondernemers nog afgenomen. De schoonmaakbranche vormde een uitzondering; 37 procent rapporteerde een hogere omzet, terwijl 59 procent een gelijke omzet behaalde. ''Schoonmaken is iets wat toch gewoon moet gebeuren'', aldus Vergeer in een toelichting.

De zakelijke dienstverleners oordeelden in augustus nog steeds negatief over de werkgelegenheid in hun branche; 25 procent verwacht dat de personeelssterkte de komende drie maanden zal afnemen. In juli was dit nog 38 procent. Volgens 40 procent van de ondernemers is de personeelssterkte de afgelopen drie maanden daadwerkelijk afgenomen.