SCHIPHOL - Schiphol zit in zwaar weer. De nettowinst van de luchthaven is over de eerste helft van het jaar 76,6 procent in elkaar gestort tot 22,4 miljoen euro. Dat maakte het concern donderdag bekend.

Schiphol heeft de winstverwachting voor heel 2009 naar beneden bijgesteld. De winstval werd vooral veroorzaakt door een daling van het passagiers- en vrachtvervoer, een reorganisatievoorziening, waardeverminderingen van het vastgoed en opgelopen rentekosten.

Exclusief de reorganisatievoorziening en de waardedaling van het vastgoed nam de nettowinst met bijna 25 procent af tot 66,7 miljoen euro. De omzet over de eerste zes maanden van 2009 kwam uit op 553,5 miljoen euro, nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Ongekend
''Het eerste halfjaar van 2009 is zwaar getroffen door de economische crisis. Dit resulteerde in een ongekende daling van ons passagiers - en vrachtvervoervolume'', aldus Schiphol-topman Jos Nijhuis in een toelichting.

Om de positie van Schiphol als toonaangevende luchthaven veilig te stellen, heeft het bedrijf een ''ingrijpende reorganisatie'' ingezet en zijn verdere maatregelen genomen om de kosten terug te dringen. Ook doet Schiphol meer op het gebied van marketing. ''Deze activiteiten zijn een eerste aanzet om ons optimaal te positioneren als Europe's preferred airport'', aldus Nijhuis, die in oktober Gerlach Cerfontaine opvolgde.

Schiphol verwacht dat de nettowinst over heel 2009 uitkomt tussen de 40 en 50 miljoen euro. ''De vooruitzichten over de ontwikkeling van het verkeer en vervoer en van de economie wereldwijd in de tweede helft van 2009 zijn op dit moment te onzeker om hierover verdere uitspraken te kunnen doen.''