UTRECHT - De komst van kinderen is vaak duurder dan gedacht. Ouders zijn er vaak financieel niet op voorbereid. Zij staan na de gezinsuitbreiding vaker rood, hebben vaker betalingsachterstanden en halen vaker geld van hun spaarrekening dan voor de gezinsuitbreiding.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud). Bij ruim de helft van de gezinnen daalt het besteedbaar inkomen na de gezinsuitbreiding met honderden euro's per maand, terwijl de uitgaven met een zelfde bedrag stijgen. Een kwart van de ouders vindt de kosten hoger dan zij van te voren hadden gedacht.

Voor de komst van kinderen hadden zeven op de tien ouders geen geldproblemen. Daarna komt nog maar 43 procent goed rond. Zes op de tien hebben zich niet voorbereid op de financiële gevolgen van gezinsuitbreiding.

Minder werk
Bij de geboorte van het eerste kind gaat 40 procent van de ouders minder werken en 14 procent stopt helemaal. Zo loopt het aantal uren dat mannen werken gemiddeld terug van 39 naar 37 uur en bij vrouwen van 23 naar 15. Getrouwde moeders gaan van 22 naar 14 uur en alleenstaande moeders van 24 naar 20 uur. Bij ruim de helft van de ouders is degene die het minst verdient, minder gaan werken.

Ouders gaan ook meer uitgeven, vooral aan kinderopvang, energie en kleding. Jonge ouders komen ook veel minder aan sparen toe.