WASHINGTON - De Amerikaanse sloopregeling voor oude auto's heeft 700.000 autobezitters gestimuleerd hun oude benzineslurpende voertuig om te ruilen voor een nieuwe zuiniger auto.

Dat liet het ministerie van Verkeer woensdag weten. De regeling, ook bekend als Cash-for-Clunkers-programma, liep dinsdag ten einde.

Budget
Een maand na introductie van de sloopregeling was het beschikbare budget van 3 miljard dollar zo goed als op. Volgens het plan konden Amerikanen tot 4500 dollar terugkrijgen wanneer ze hun oude auto voor de sloop inleverden en een nieuwe, zuiniger auto kochten. De regeling gaf een forse impuls aan de Amerikaanse autoverkopen en is tevens goed voor een schoner milieu.

''Amerikaanse consumenten en werknemers zijn de duidelijke winnaars van de sloopregeling'', zei minister Ray LaHood. ''Fabrieken riepen extra arbeiders op, showrooms zijn weer tot leven gewekt en automobilisten kochten zuinige auto's die hun geld besparen en beter zijn voor het milieu.''

Werkgelegenheid
Volgens voorlopige analyses heeft de sloopregeling 42.000 banen opgeleverd of behouden voor de tweede helft van het jaar. Ook is het programma naar verwachting goed voor een economische groei van 0,3 tot 0,4 procentpunt in het derde kwartaal van 2009.