APELDOORN - De gemeente Apeldoorn moet handelsbedrijf Reesink een schadevergoeding van bijna 1,8 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Zutphen woensdag bepaald. De rest van het door Reesink gevorderde schadebedrag van bijna 41 miljoen euro is afgewezen.

Het handelsbedrijf, dat onder meer tuingereedschappen en tractoren voor de bosbouw levert, kwam in conflict met de gemeente over een verhuizing in 1996 van Zutphen naar Apeldoorn. De verhuizing ging niet door, nadat Apeldoorn een voorlopige overeenkomst had opgezegd. Het conflict leidde in januari 2006 tot het opstappen van zeven wethouders van de Gelderse gemeente.

Reesink begrootte de gemiste inkomsten door de vertraging van de verhuizing op een bedrag van bijna 36 miljoen euro. De rechter is er niet van overtuigd dat het verlies aan marktaandeel en omzetgroei een gevolg is van de vertraging.

Apeldoorn
De gemeente Apeldoorn laat in een reactie weten zich ''in belangrijke mate'' te kunnen vinden in het vonnis. De gemeente benadrukt nooit te hebben ontkend dat er fouten zijn gemaakt. ''Wel hebben wij steeds aangegeven de claim van Reesink als buitenproportioneel te beschouwen'', aldus de verantwoordelijk wethouder Fokko Spoelstra.


Reesink liet weten het vonnis te bestuderen. De handelsonderneming ontvangt boven op de bijna 1,8 miljoen euro nog de wettelijke rente. Reesink heeft in januari 2009 al 0,6 miljoen euro van Apeldoorn ontvangen. Dat bedrag is al verwerkt in het bedrijfresultaat van 2008. Begin september publiceert het handelsbedrijf de halfjaarcijfers over 2009.