AMSTERDAM - Nederlanders kunnen ongeveer 800 euro per jaar besparen op hun vaste lasten. Dat blijkt uit onderzoek door verzekeraar Allsecur.

Het gaat vooral om kosten van verzekeringen. Nederlanders zijn bewust bezig met hun dagelijkse uitgaven. Vooral de crisis zorgt ervoor dat men beter oplet, al is er uiteindelijk weinig verandering zichtbaar in het uitgavenpatroon.

Prijs-kwaliteit
Nederlanders hechten veel waarde aan de prijs-kwaliteitverhouding van een product; 95 procent vergelijkt producten en diensten. Dat gebeurt meestal online op de diverse vergelijkingssites. Opvallend is dat vooral goedkope producten, zoals dagelijkse boodschappen veel vergeleken worden.

Maandelijks terugkerende vaste lasten worden zelden vergeleken. Reden hiervoor is meestal luiheid of tijdsgebrek. Nederlanders geloven niet dat zij nog veel kunnen besparen op hun vaste lasten. ’’Veel Nederlanders zijn zich niet of nauwelijks bewust van te de hoge prijzen die zij betalen'', aldus de initiatiefnemer van het onderzoek Johan Van den Neste.

Keuze
In het onderzoek komt een onderscheid tussen twee soorten producten naar voren. Bij de aankoop van energie en geldleningen ziet de consument kwaliteit niet als onderscheidend. De prijs is voor de keuze van het product doorslaggevend.

Merk speelt een rol bij de keuze voor een duurzaam product, zoals auto’s en elektronica. Bij de keuze voor vakanties en internet providers bleek vooral de mening van derden doorslaggevend.

Consument
Vergelijkingssite zullen in de toekomst steeds meer de plaats innemen van de aanbieders van producten. Van den Neste: "De consument krijgt steeds meer macht."