HILVERSUM - Mediabedrijf RTL Nederland heeft de operationele winst (ebita) in de eerste helft van dit jaar met ruim de helft zien afnemen door de weggezakte advertentiemarkt.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het mediaconcern, eigenaar van de televisiezenders RTL4, 5, 7 en 8 en radiozender Radio 538. De operationele winst daalde van 34 miljoen euro vorig jaar tot 16 miljoen euro dit jaar. De omzet viel 16,5 procent tot 177 miljoen euro.

Volgens Bert Habets, bestuursvoorzitter van RTL Nederland, hebben kostenbesparingen de invloed van de recessie op de resultaten wat beperkt. De operationele kosten zijn in het eerste halfjaar met 11 procent, ofwel 17 miljoen euro, teruggebracht. Daarbij werd met name op programma- en personeelskosten bespaard.

Marktaandeel
Het mediabedrijf wist wel marktaandeel te winnen, van 30,5 procent naar 32,7 procent. Familiezender RTL4 was de motor achter deze stijging. ''Programma's als 'Uitstel van Executie' en 'De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken' droegen in grote mate bij aan het zenderaandeel'', aldus RTL Nederland in een toelichting.

Moederbedrijf RTL Group werd ook hard geraakt door de ingezakte advertentiemarkt. De operationele winst viel 36,7 procent terug tot 318 miljoen euro. Onder aan de streep stond een verlies van 105 miljoen euro, mede veroorzaakt door herstructureringslasten.