AMSTERDAM - De Kindle van Amazon is vanaf december niet meer het enige elektronische boek (e-reader) dat boeken, kranten en bladen draadloos kan downloaden: Sony onthulde dinsdag in New York de Sony Reader Daily Edition.

Het apparaat (vanaf december vooralsnog alleen in de VS beschikbaar) maakt gebruik van het netwerk van telecombedrijf AT&T, waar Sony een nog onbekende hoeveelheid 'belminuten' heeft ingekocht. Eigenaren van de e-reader hoeven hierdoor, net als bij de Kindle, niet te betalen voor de verbinding.

Kranten
Naast een nog onbekend aantal kranten biedt de elektronische lezer vanaf december toegang tot de ingescande boekencollecties van duizenden Amerikaanse bibliotheken, waaronder de New York Public Library met ruim 40.000 boeken. Sony heeft ook een deal gesloten met het project Google Books en verkoopt het apparaat bij 8000 winkels.

Sony's draadloze boekenwinkel opent met een catalogus van 1 miljoen digitale boeken in het open digitale boekenformaat Epub. Als er na de introductie in de VS ook een Europese uitrol volgt, dan is Sony concurrent Amazon voor.

De Daily Edition is een aanvulling op twee eerder aangekondigde, goedkopere versies, die echter zonder draadloze verbinding en met een kleiner scherm door het leven gaan. Het apparaat heeft een aanraakscherm van 7 inch en biedt ruimte aan ongeveer 1000 'e-books'.

Kinderschoenen
De markt voor e-readers staat nog in de kinderschoenen - marktonderzoeksbureau Forrester schat dat er in 2009 twee miljoen stuks van over de toonbank zullen gaan. Nog maar twee procent van alle verkochte boeken in de VS zijn elektronische edities. Sony probeert er nu door het inzetten van een groot aantal verkooppunten en het aanbieden van zoveel mogelijk boeken een massamarkt van te maken.

Met de groei van het aantal grote partijen dat zich op de e-readermarkt stort, wordt echter ook pijnlijk duidelijk dat er nog geen gedeelde standaard is. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bij Amazon gekochte boeken niet op andere e-readers gelezen worden. Sony hoopt dat Epub net zo'n breed gedragen succes wordt als mp3 in de muziekwereld.

Bol
Dinsdag maakten in Nederland de boekenverkopers Bol.com, Selexyz en Van Stockum bekend e-boeken te gaan verkopen via hun webwinkels. Bol.com zal daarbij vanaf 2 september ook de nieuwe e-readers van Sony gaan verkopen, maar alleen de twee versies zonder draadloze verbinding.

De prijzen van de e-boeken zullen ongeveer 20 procent lager zijn dan die van papieren versies, verwacht Bol.com.