AMSTERDAM - ABN Amro en Fortis Bank Nederland blijven de eerste maanden van volgend jaar nog bestaan als zelfstandige banken.

De samensmelting van de twee staatsbanken krijgt pas in de tweede helft van volgend jaar vorm. Dat zei David Cole, de financieel topman van ABN Amro, woensdag in een vraaggesprek over de tweede kwartaalresultaten van de bank.

RBS
De bank concentreert zich nu op de afsplitsing van het Nederlandse deel van ABN Amro. Dat moet worden losgemaakt van het deel dat in handen is van Royal Bank of Scotland (RBS). ''Fortis Bank Nederland werkt ook aan zijn eigen afsplitsing. Er zal een periode zijn waarin ABN Amro zelfstandig opereert. Daarbij gaat het om de eerste paar maanden van het jaar ofwel om het eerste halfjaar'', zei Cole.

Het grootste obstakel voor de samenvoeging is dat de Europese Commissie toestemming moet geven. Omdat de twee banken samen een te dominante positie op de Nederlandse markt zouden krijgen, heeft Brussel geëist dat ABN een deel van zijn kantoren afstoot. Vorig jaar was al een verkoopovereenkomst gesloten met Deutsche Bank. Deze verviel echter toen de staat ABN Amro overnam van Fortis.

Gesprekken
Cole zei woensdag dat de gesprekken over verkoop ''constructief'' verlopen. Hij verwacht dat ABN in september meer informatie kan geven.

Het Nederlandse deel van ABN Amro heeft in het tweede kwartaal van 2009 een nettoverlies geboekt van 10 miljoen euro tegen een winst van 267 miljoen euro in 2008. Het verlies was een gevolg van voorzieningen voor slechte leningen die de bank moest treffen. ABN Amro maakte de cijfers woensdag bekend.