UTRECHT - De Nederlandse downloadsite Mininova moet stoppen met het aanbieden van links naar bestanden met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald in een zaak, die antipiraterijstichting Brein had aangespannen.

Volgens Stichting Brein worden via Mininova links aangeboden naar duizenden populaire films, cd's, dvd's en games die in Nederland in de handel zijn en die zonder toestemming van rechthebbenden via de zogenoemde torrentsite te downloaden zijn.

De rechter oordeelde dat Mininova onrechtmatig handelt door gebruikers de gelegenheid te geven tot het schenden van auteursrechten en daar zelf van te profiteren. Mininova moet alle torrentlinks naar bestanden die mogelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten, in de komende drie maanden verwijderen.

Dwangsom
Voor elke verboden link die na drie maanden nog wordt aangetroffen, moet de site 1000 euro betalen aan stichting Brein. De totale dwangsom kan oplopen tot 5 miljoen euro.

De directeur van Brein, Tim Kuik, toonde zich tevreden over het vonnis. ''Mininova is zelf verantwoordelijk voor wat er op de site gebeurt en moet zelf voorkomen dat er links naar illegale bestanden worden aangeboden.''

Links
Op verzoek van rechthebbenden verwijdert Mininova al torrentlinks die verwijzen naar illegale bestanden, via een zogeheten 'notice and takedown'-systeem. ''Dat is achteraf, dat helpt wel bij incidenteel misbruik, maar niet bij een structurele inbreuk op de auteursrechten'', stelde Kuik. ''Daar moet je zelf je site voor schoonhouden en dat kan ook.''

Mininova overweegt in hoger beroep te gaan. ''Wij zijn uiteraard niet tevreden over deze uitspraak'', stelt medeoprichter Erik Dubbelboer in een verklaring. Volgens Dubbelboer betekent het vonnis dat Mininova de bedrijfsvoering moet veranderen. Welke gevolgen dat heeft, kan hij nog niet schatten.

Volgens Mininova is in het vonnis geen aandacht besteed aan de maatregelen die de site al heeft genomen om schending van auteursrechten te voorkomen.