AMSTERDAM - CNV is onder voorwaarden bereid akkoord te gaan met een verhoging van de pensioenleeftijd. De vakcentrale probeert nu de FNV over te halen om hetzelfde standpunt in te nemen. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van ingewijden.

FNV, de grootste vakcentrale van Nederland, reageert in de krant er weinig voor te voelen om een verhoging te steunen. De FNV gaat ervan uit dat het huidige standpunt 'op brede steun van de Nederlandse bevolking kan rekenen'.

Tactiek
Maandag besloot het CNV om de tactiek te veranderen. Dat was volgens de vakcentrale onvermijdelijk. Geen enkele andere maatregel sorteert zoveel effect als de omstreden verhoging van de pensioenleeftijd. Een handtekening onder een advies van de SER voor verhoging van de pensioenleeftijd komt er echter niet zomaar.

Het CNV wil als een van de voorwaarden dat hogere inkomens worden aangepakt door de hypotheekrenteaftrek te schrappen voor huizen van meer dan een miljoen euro en door inkomens bonen de Balkenende-norm zwaarder te belasten.

Ouderen
Verder moet de arbeidspercentage van ouderen tot 65 jaar omhoog en moeten werknemers van 65 niet meer automatisch op die leeftijd kunnen worden ontslagen. Ook wil de CNV dat mensen die jong zijn begonnen met werken en 45 jaar hebben gewerkt, recht hebben op pensioen, ongeacht of ze al 67 zijn.