PARIJS - Onder druk van de Franse president Nicolas Sarkozy zijn de banken in Frankrijk akkoord gegaan met een nieuw bonus-systeem.

Beurshandelaren van Franse banken kunnen nog steeds een bonus krijgen als zij het goed doen. Maar ze kunnen een groot deel van hun bonus vergeten als zij minder binnenhalen voor hun bank dan verwacht.

Uitbetaling
Bonussen worden ook niet meer onmiddellijk helemaal uitbetaald, zodat de handelaren ook bij tegenvallende resultaten op de langere termijn gekort kunnen worden. Slechts een derde van de bonus wordt onmiddellijk uitbetaald, de rest wordt uitgesmeerd over een periode van drie jaar.

Sarkozy waarschuwde de banken dinsdag tijdens topoverleg met de financiële sector dat de Staat geen zaken doet met banken die de nieuwe regels niet toepassen. ''Ik wil dat banken worden gestraft die zich niet aan de regels houden.'' Hij wees de banken erop dat de regering, die de banken met miljarden heeft gesteund om hen door de kredietcrisis te helpen, een terugkeer naar een ''cultuur van ongereguleerde betalingen'' niet zal accepteren.

Transparantie
Maandag werd al bekend dat Franse banken bereid zijn de bonussen te beperken, als banken in andere landen dat ook moeten doen. Sarkozy wil op de komende G20-top, eind september in Pittsburgh, de andere belangrijke economieën oproepen de regels voor transparantie en verantwoordelijkheid die nu op de Franse markt gelden, over te nemen.

''Vanzelfsprekend kan de kwestie van bonussen niet alleen door Frankrijk worden afgehandeld. maar dat is geen reden om niets te doen.'', aldus Sarkozy.