BERLIJN - Het bleef dinsdag onduidelijk wat General Motors (GM) met Opel wil. Dinsdag voerde GM in Berlijn besprekingen met de Duitse onderminister van Economische Zaken. Bronnen binnen de Duitse regering verklaarden daarna dat het Amerikaanse autoconcern Opel nog steeds wil verkopen.

Eerder dinsdag meldden verschillende media dat het Amerikaanse autoconcern Opel en de Britse tak Vauxhall in eigen hand wilde houden met 3 miljard euro aan hulpkredieten van de Amerikaanse en verschillende Europese overheden.

Voorstanders
Binnen de leiding van GM zijn ook daarvoor voorstanders te vinden, zo valt bij andere bronnen te beluisteren.

De Duitse regering is bereid om voor miljarden euro's aan noodkredieten aan Opel te verstrekken. Voorwaarde is wel dat Opel wordt verkocht aan het consortium van de Canadese producent van auto-onderdelen Magna en de Russische staatsbank Sberbank. Dat zou minder banen in Duitsland willen schrappen dan investeringsmaatschappij RHJ International, die ook nog in beeld is om Opel over te nemen.

Magna
GM en Magna slaagden er de afgelopen weken niet in overeenstemming te bereiken. Afgelopen vrijdag weigerde het bestuur van GM een verkoop aan Magna te steunen. Topman Fritz Henderson moest onderzoeken hoe Opel overeind gehouden kon worden, zonder verkoop.