DEN HAAG - Was de Mexicaanse griep lange tijd een gezondheidszorgprobleem, het wordt nu steeds meer een maatschappelijk-economische kwestie, stelt voorzitter Uri Rosenthal van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in Den Haag.

Het bedrijfsleven is zich aan het voorbereiden, want hoe blijft dat overeind in een grieppandemie, ofwel een wereldwijde griepuitbraak?

Het aantal werknemers met Mexicaanse griep mag volgens de arbodiensten dan nog minimaal zijn, de aandacht rond het virus is schuivende. ''Die accentverschuiving loopt gelijk op met de algemene verwachting dat het met de ernst van de griep wel eens zou kunnen meevallen'', zegt Rosenthal.

Muteren
In eerste instantie waren wetenschappers bang dat het virus zich zou muteren tot een zware vorm. Dat is later door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijgesteld tot een griep vergelijkbaar met een seizoensgriep waar duizend tot tweeduizend mensen aan kunnen overlijden.

Dat betekende ook dat er geen algehele vaccinatie komt. Alleen een aantal risicogroepen van in totaal zo'n vijf tot zes miljoen mensen krijgt een prik.

Vakantie
''Als 30 procent uitvalt, is dat vergelijkbaar met een vakantieperiode in Nederland waarin een groot deel van de mensen weg is'', zegt Rosenthal. Al zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering en eventuele noodplannen, het is wel aan de overheid, vindt Rosenthal, dat die dat goed communiceert.

Arbodiensten in Nederland spreken van ''slechts enkele' griepgevallen. Bedrijven zijn zich wel aan het voorbereiden door het maken van een bedrijfscontinuïteitsplan. Daarin staan de risico's voor het bedrijf, of bij een uitbraak de minimale dienstverlening kan worden voortgezet, of er noodscenario's moeten worden ingezet en of misschien bepaalde activiteiten tijdelijk moeten worden stilgelegd'', licht Esther Leferink van de Arbo Unie toe.

Ziekmeldingen
Ook de Club van Maastricht, een vereniging van twintig bedrijven in arbodienstverlening, verzuimbegeleiding en gezondheidsmanagement, constateert een minimaal aantal ziekmeldingen.

''Wat dat betreft staat de Mexicaanse griep nog in de kinderschoenen'', vertelt Frank Vijg, directeur van Tredin en woordvoerder van de Club van Maastricht. De arbodiensten beperken zich daarom tot het geven van onder meer adviezen in de preventieve sfeer en noodscenario's.

Zie ook: dossier Mexicaanse griep