SCHIPHOL - KLM nam dinsdag de vierde uit een serie van zeven Boeing 777's in ontvangst. ''Na deze gaan we het even langzaamaan doen met de leveringen'', zei Ype de Haan verantwoordelijk voor operationele zaken bij KLM tijdens de doopplechtigheid van het nieuwe toestel.

Door de wereldwijde economische crisis neemt KLM ''even een adempauze'' in de vervanging van de vloot. Wanneer vliegtuigen zijn besteld en aanbetaald, worden ze in productie genomen. Wanneer het tijd is voor de volgende aanbetaling wordt volgens De Haan overlegd met de fabriek over het productieschema.

''Dat is een moment om eventueel nog te schuiven met de afleverdatum''', zegt De Haan. Het hangt af van ''de coulance'' van de vliegtuigbouwer of daar gehoor aan gegeven wordt. Boeing heeft dat in het geval van KLM gedaan. ''We hebben de afleverdatum van een stuk of vijf vliegtuigen naar achteren geschoven'', aldus De Haan.

SkyTeam
In de aanloop naar het 10-jarig bestaan van luchtvaartalliantie SkyTeam volgend jaar krijgen alle leden een vliegtuig in de huisstijl van SkyTeam in de vloot.

De nieuwe zilverkleurige aanwinst is bovendien het eerste toestel dat de Boeing-fabriek heeft verlaten met een milieuvriendelijkere, chroomvrije verf.

De SkyTeam-alliantie van KLM is in grootte de tweede luchtvaartalliantie, na de Star Alliance van onder andere Lufthansa. Maar de afstand met de nummer een wordt in oktober wel een stuk groter doordat Continental Airlines dan overstapt naar de Star Alliance.

KLM