WASHINGTON - Het overheidstekort in de Verenigde Staten loopt de komende jaren sterker op dan eerder gedacht. Dat maakte het Witte Huis dinsdag bekend.

Het totale tekort van de Amerikaanse overheid loopt tussen 2010 en 2019 op tot 9 biljoen dollar, zo blijkt uit het nieuwe tussentijdse overzicht van de stand van de overheidsfinanciën. Dat is 2 biljoen dollar meer dan het Witte Huis in mei nog voorspelde. Dit jaar valt het tekort met 1,58 biljoen dollar nog wel 250 miljard dollar lager uit dan eerder gedacht.

De werkloosheid in de VS stijgt volgens de nieuwe voorspellingen in het laatste kwartaal van dit jaar tot meer dan 10 procent van de beroepsbevolking. Voor volgend jaar wordt een gemiddelde werkloosheid van 9,8 procent voorspeld. Momenteel zit 9,4 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking zonder werk.

De commissie die het rapport samenstelde, toonde zich wel hoopvol over het herstel van de Amerikaanse economie in de komende twee jaar. Na een krimp van 2,8 procent in 2009, voorzien zij voor 2010 en 2011 een groei van respectievelijk 2 en 3,8 procent.