NEW YORK - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in de maand augustus onverwacht hard opgelopen. De index waarmee het onderzoeksbureau Conference Board het vertrouwen meet, steeg naar een stand van 54,1 van een herziene 47,4 in juli.

Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Analisten hadden verwacht dat de vertrouwensindex zou stijgen naar 47,5. Het consumentenvertrouwen in de VS is de laatste maanden flink verbeterd. Het cijfer over augustus is het beste sinds mei, toen er een stand werd genoteerd van 54,8.

Het onderzoek wees verder uit dat de verwachtingen van Amerikaanse consumenten over de economie zijn verbeterd. Deze deelindex kwam zelfs uit op het hoogste niveau sinds december 2007. Ook zeiden minder Amerikanen dat het moeilijk is om een baan te vinden.

Herstel
''Tot nu toe bleef het consumentenvertrouwen wat achter bij andere indicatoren die wel op herstel wezen, zoals de aandelenmarkten of werkloosheidscijfers. Dat is vandaag veranderd'', zei een Amerikaanse handelaar.

Het consumentenvertrouwen in de VS is tot nu toe in 2009 flink opgeklommen. Eerder dit jaar werd nog de laagste stand ooit gemeten. De metingen worden sinds 1967 uitgevoerd.