AMSTERDAM - Yahoo neemt Maktoob.com over. Met de overname van de site, die meer dan 16,5 miljoen gebruikers in het Midden-Oosten bereikt, wil het internetconcern zijn activiteiten in het Arabisch taalgebied een impuls geven.

Yahoo maakt niet bekend hoeveel het voor de overname betaalt.

Yahoo-topvrouw Carol Bartz zegt in een verklaring dat de overeenkomst "Yahoos groeistrategie in snel opkomende economieën zal versnellen".

Vertienvoudigd
Maktoob.com is onder meer actief in de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Koeweit, Egypte en Saoedie Arabië.

Internetgebruik in het Midden-Oosten is sinds 2000 meer dan vertienvoudigd, maar het staat in de meeste landen in de regio nog in de kinderschoenen. Hoewel de wereld meer dan 320 miljoen sprekers van het Arabisch telt, is slechts een procent van alle online content in het Arabisch geschreven.

Tegelijkertijd groeit de internetadvertentiemarkt explosief. De advertentiebestedingen in het Midden-Oosten zullen dit jaar naar verwachting met 35 tot 40 procent toenemen.

Oprichting
Maktoob is in 2000 opgericht door Samih Toukan en Hussam Khoury. De site was toen de eerste gratis webgebaseerde emaildienst in het Arabisch ter wereld en is sindsdien uitgegroeid tot de belangrijkste online community in de regio.

De transactie zal in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond worden.