AMSTERDAM - Directies van bedrijven die deeltijd-ww aanvragen, zien er massaal vanaf zichzelf bonussen uit te keren. Dat blijkt uit een inventarisatie van FNV Bondgenoten.

Volgens de grootste vakbond van Nederland was het half juli, bij de laatste inventarisatie, al gelukt om in meer dan 60 procent van de convenanten over deeltijd-ww de bonussen te laten schrappen. FNV Bondgenoten houdt sinds de introductie van de deeltijd-ww bij in hoeveel convenanten er afspraken worden gemaakt over de aanpak van bonussen voor de top van het bedrijf.

Hoofdbestuurder Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten is zeer tevreden met de afspraken over de bonussen. 'De deeltijd-ww is een uitstekend middel om werkgelegenheid te behouden, maar tegelijkertijd zie je dat er nog steeds bonussen worden uitgekeerd. Dan stellen wij dus als voorwaarde voor een akkoord over deeltijd-ww dat de directie haar bonus inlevert.'
 

Bonus
Toch betekent de score van ruim 60 procent niet dat in 40 procent van de gevallen wel bonussen worden uitgekeerd, zegt Jongbloed. Dat kan ook zijn omdat bonussen niet aan de orde zijn of dat ze al zijn uitbetaald en niet meer kunnen worden ingeleverd.
­
De vakbond wil via de deeltijd-ww convenanten meer grip hebben op de beloningsstructuur bij een onderneming.