AMSTERDAM - Het huidige economische herstel zet niet door, omdat het afhankelijk is van overheidssteun en nog geen private investeringen en nieuwe banen met zich meebrengt. Dat zegt ECB-lid Yves Mersch in een interview met de Luxemburgse krant Wort.

"Alleen een wereldwijde stijging van de vraag kan voor een duurzame ommekeer zorgen", stelt Mersch tegenover de krant. "We moeten niet te optimistisch zijn."

"Op dit moment wordt het gebrek aan investeringen opgevangen door publiek geld. Zolang dat het geval is, kunnen we niet spreken van duurzaam herstel", verduidelijkt Mersch.

Vrije val
De voorzitter van de Luxemburgse centrale bank is wel van mening dat de vrije val van de economie inmiddels afgezwakt is. "In de Verenigde Staten noemen ze dat het begin van het economische herstel, in Europa noemen we het liever het einde van de crisis", meent Mersch.

Het ECB-lid vindt dat het risico op een hernieuwde neergang nog niet voorbij is. In dat licht noemt Mersch protectionisme en financieel nationalisme als risicofactoren.