LEUSDEN - De oer-Hollandse drogisterijketen DA neemt de drogisterijactiviteiten van Brocacef over. Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend.

Brocacef is in Nederland actief met honderd drogisterijen onder de naam Uw Eigen Drogisterij (UED) en levert aan nog eens driehonderd zelfstandig opererende drogisterijen. Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt.

De Nederlandse drogisterijmarkt is voor driekwart in handen van de ketens Kruidvat en Etos. Een kwart van de markt resteert voor bedrijven als DA, dat nu ruim vierhonderd winkels telt. ''Van de rest zijn wij de grootste'', zegt directeur Bert Bargboer van DA.

Schaalvoordeel
Het vergroten van marktaandeel is niet het doel van het samengaan van DA en Brocacef. De overname moet de twee partijen vooral de mogelijkheid bieden meer schaalvoordelen te behalen. ''En de positie van zelfstandige ondernemers in de branche te versterken.''

Ook in de drogisterijen is de laatste tijd merkbaar dat consumenten de hand op de knip houden. Toch ziet DA nog voldoende mogelijkheden uit te breiden. Eind volgend jaar wil het bedrijf 475 winkels in Nederland hebben onder de DA-vlag.

Levensbehoefte
''De drogisterijmarkt groei nog'', zegt Bargboer. ''Onze artikelen zijn een soort eerste levensbehoefte geworden. Wie gaat er nog de deur uit zonder gel in zijn haar?''

De winkels van UED blijven onder die naam opereren. Zelfstandige ondernemers kunnen zich bij een van de twee formules aansluiten, maar dat is geen streven op zich. DA gaat het hoofdkantoor en de logistieke activiteiten centraliseren in Zwolle. De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) moet de overname nog goedkeuren.