AMSTERDAM - Vrouwen die over een hoge testosteronspiegel beschikken, zijn eerder geneigd te kiezen voor een risicovolle baan als financieel handelaar. Dat blijkt uit onderzoek van Northwestern University en de University of Chicago.

Vrouwelijke studenten van de opleiding bedrijfskunde met veel van het 'mannelijke' hormoon in hun bloed hebben een 'grotere trek in risico' dan seksegenoten die dat niet hebben. Dat effect geldt niet voor mannen.

"In het algemeen kiezen vrouwen voor minder risico dan mannen als het erop aankomt belangrijke financiële beslissingen te nemen", zegt onderzoeker Paola Sapienza in een toelichting op het onderzoek. "We wilden bekijken of die verschillen te maken hebben met het hormoon testosteron, waarvan mannen gemiddeld hogere concentraties hebben dan vrouwen."

Voorspelling
De studie heeft bovendien aangetoond dat de relatie tussen risicovol gedrag en testosteron kan voorspellen welk carrièrepad mensen na hun afstuderen volgen.

"Dit is het eerste onderzoek dat laat zien dat sekseverschillen met betrekking tot de bereidheid financiële risico's te nemen een biologische grondslag hebben", voegt een van de onderzoekers toe.

Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat mannelijke financiële handelaren veel agressievere keuzes maken op de dagen dat ze meer testosteron in hun bloed hebben.