AMSTERDAM - Tabaksfabrikant Philip Morris moet 13,8 miljoen dollar (9,5 miljoen euro) betalen aan de dochter van een vrouw die na 47 jaar roken overleed aan longkanker. Dat was dinsdag de uitkomst van een rechtszaak in de VS.

Een publieksjury stemde met negen tegen drie stemmen voor de toekenning van de schadevergoeding aan Jodie Bullock, wiens moeder en voormalige verpleegster Bettie in 2003 stief na het jarenlang roken van Malboro- en Benson&Hedges-sigaretten. Bettie Bullock klaagde Philip Morris in 2001 aan wegens fraude en nalatigheid.

Buitensporig
Altria, het Amerikaanse moederbedrijf van Philip Morris, is het pertinent oneens met de uitkomst van de zaak, en noemt de schadevergoeding "buitensporig". "Na weken van onredelijke argumenten en bewijzen die alle strafwetten overtreden, heeft de jury toch het verzoek van de aangeklaagde afgewezen", aldus Altria in een reactie.

Advocaten van Philip Morris probeerden de jury te overtuigen met het argument dat Betty Bullock elk moment had kunnen stoppen met roken, en dat de schadelijke effecten van roken algemeen bekend waren.

Beroep
De boete had nog veel hoger kunnen uitvallen. In 2002 kreeg Philip Morris in deze zaak 28 miljard dollar schadevergoeding aan de broek, later bijgesteld tot 28 miljoen dollar. Dat besluit werd in 2008 in hoger beroep verworpen, waarna een nieuwe rechtszaak volgde. Philip Morris heeft nog niet besloten of het bedrijf in beroep gaat tegen de uitspraak.