CUPERTINO - Het Amerikaanse computerconcern Apple brengt vrijdag zijn nieuwe besturingssysteem Snow Leopard op de markt. Het systeem, dat verschillende programma's sneller laat werken op de iMac of een Apple-laptop, is nu al te bestellen.

Apple kondigde de marktintroductie maandag aan. Het systeem was in juni al uitvoerig gepresenteerd op een softwareconferentie van het bedrijf.

Snow Leopard komt bijna twee maanden eerder uit dan het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 7. Via Snow Leopard is het straks mogelijk om gegevens uit Microsoft Exchange Server, bijvoorbeeld mails, afspraken en contactenlijsten, te integreren in Apple-programmatuur.

Hiermee probeert Apple marktaandeel af te snoepen van Microsoft, dat met 90 procent van de markt voor besturingssystemen wereldwijd riant koploper is.

snow leopard 460

Het nieuwe softwareplatform is ingericht voor 64-bittechnologie, waardoor er sneller gewerkt kan worden en er meer dan 4 gigabyte werkgeheugen kan worden toegevoegd. Ook is er een nieuwe manier om de rekenkracht van grafische processoren te benutten (OpenCL).

Een aantal ingrepen zorgt ervoor dat het programma zo'n 6 gigabyte minder geheugenruimte in beslag neemt dan de vorige versie. Een 'upgrade' naar van Leopard naar Snow Leopard kost 29 euro, maar gebruikers van eerdere edities van Apples bestugingsstyeem moeten 169 euro neerleggen.