AMSTERDAM - De Finse telefoonmaker Nokia waagt zich op de computermarkt. De Booklet 3G is een 'netbook', een kleine laptop, die Windows meekrijgt als besturingssysteem, maakte het concern maandag bekend.

Prijs of verkoopdatum zijn niet bekendgemaakt, maar Nokia heeft beloofd hier 2 september uitsluitsel over te zullen geven. De laptop richt zich met een ingebouwde 3g-verbinding, een gps-ontvanger en een batterijleven van 12 uur op op de mobiele werker.

Gewicht
Het scherm meet 10 inch, terwijl het gewicht van het aluminium apparaat 1,25 kilo bedraagt. Volgens een ingewijde tegenover persbureau Reuters wordt de Booklet geleverd met een vereenvoudigde versie van Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat op 22 oktober op de markt komt.

Met een glazen scherm en de mogelijkheid om 'high definition'-video's te kunnen afspelen is de Booklet geen 'uitgeklede' netbook, maar een volwaardige laptop, claimt het bedrijf uit Espoo. Het apparaat is twee centimeter dik.

Marges
Nokia-ontwikkelaar Kai Oistamo zegt zich tegenover Reuters volledig bewust te zijn van de dunne winstmarges in de pc-industrie. Maar Nokia is volgens hem "met wijd open ogen" in dit project gestapt. "Alles wat we doen, is bedoeld als een winstgevende onderneming", aldus Oistamo.

Het Finse bedrijf probeert ook op andere manieren de dalende inkomsten uit telefoons te compenseren. Nokia-topman Olli-Pekka Kallasvuo gaf maandag aan dat zijn bedrijf zich meer zal gaan richten op diensten zoals films en muziek.

Nokia's nieuwste product toont aan dat telefoons en laptops naar elkaar toe groeien. Terwijl mobieltjes dankzij internettoegang, spelletjes en andere programma's steeds meer op computers gaan lijken, worden laptops kleiner en delen ze steeds vaker hun (3G-)internetverbinding met die van mobieltjes.

Promotievideo Nokia Booklet 3G: