DEN HAAG - De gemiddelde huurprijs van woningen in Nederland lag in juli 4,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldde woningverhuurder Direct Wonen maandag. In mei en juni daalden de huren juist ten opzichte van een jaar eerder.

Vooral goedkopere huurwoningen (tot 800 euro) werden fors duurder. De gemiddelde huur in dat segment steeg met 9 procent tot 498 euro. In het duurdere segment (boven de 800 euro) steeg de gemiddelde huur met 2,1 procent tot 1213 euro per maand. Het aantal nieuw aangeboden huurwoningen lag in juli 1,4 procent lager dan in juli 2008.

De forse stijging van de huurprijs van woningen verschilt met die van kantoren. Begin deze maand bleken de kantoorhuren licht te dalen in Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. In Amsterdam en Utrecht bleven de prijzen stabiel.

België
In België gaat de huurprijs van woningen momenteel licht omlaag. De jaarlijkse aanpassing van de huren is bij de zuiderburen gekoppeld aan de inflatie. Maar de inflatie is in juni en juli negatief: de prijzen dalen juist.

Voor het eerst in vele decennia hebben de Belgische huurders recht op een prijsverlaging: de verhuurder mag dit niet weigeren, aldus de Vlaamse Huurdersbond.