AMSTERDAM - Nederlanders lijken nog erg onbekend met de voordelen van led-verlichting. De overgrote meerderheid van de ondervraagden in een onderzoek van Intomart weet niet eens dat de led-lamp zuiniger is dan de gloeilamp.

Het onderzoek onder vijfhonderd mensen is onderdeel van de campagne van de Nationale Postcode Loterij en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Met de actie willen ze Nederland vertrouwd maken met de nieuwe generatie duurzame verlichting.

Het rapport wordt maandag aangeboden aan milieuminister Jacqueline Cramer, bij de aftrap van de campagne 'Wat LED je?'. De ouderwetse gloeilamp verdwijnt vanaf 1 september geleidelijk aan uit de winkels.

Led
De steekproef maakt duidelijk dat driekwart van de mensen niet weet dat de led-lamp tot 90 procent zuiniger is dan de gloeilamp en 93 procent van de ondervraagden onbekend is met het feit dat de nieuwste led-lamp meer dan 20 jaar meegaat.

Om de lamp aantrekkelijker te maken voor de consument, vindt de Postcode Loterij en het WNF dat de regering voor de led-verlichting het btw-tarief moet verlagen van 19 naar 6 procent.

Afval
Stichting LightRec en de Nederlandse Licht Associatie (NLA) constateerden eerder al dat onvoldoende kennis verwarring veroorzaakt en dat staat het einde van de gloeilamp in de weg, stellen ze.

''De led-lamp zorgt voor minder afval want hij gaat even lang mee als vijftig gloeilampen of drie spaarlampen en de led-lamp bevat in tegenstelling tot de spaarlamp geen giftige stoffen'', aldus de Nationale Postcode Loterij en WNF.

Lamp
Alle deelnemers aan de loterij krijgen binnen een led-lamp gratis thuis gestuurd. ''Wanneer iedereen de cadeaulamp gebruikt, levert dat gedurende de levensduur van de lamp al een jaarlijkse besparing op van 75 miljoen kilo CO2 door het lagere energiegebruik, uitgaande van vier branduren per dag."

"Die besparing is te vergelijken met de jaarlijkse CO2-uitstoot van het elektriciteitsverbruik van bijna 35.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens'', berekenden het WNF en de Postcode Loterij.